In Trends magazine, heeft Brian Schippers een paar dagen geleden een opinie artikel gepubliceerd met een poepsimpele oplossing tegen ransomware: niet betalen. (Bron: Trends)
Toegegeven, het is een geweldig opinie-artikel om een lekkere discussie met bedrijven op gang te trekken. Het helpt tenminste om de bewustwording van ransomware en losgeld aan te wakkeren. Maar het artikel is jammer genoeg geen Griekse oude-wijzen praat [σοφός].
En hij heeft wel gelijk over de laakbare uitlatingen van sommige slachtoffers. Het is schandalig dat een bedrijf durft beweren dat er ‘maar’ 300K betaald is.
Herinnert U het nog: “We begrijpen dat we imagoschade lijden, maar ons valt niks te verwijten.”, zei de bedrijfsverantwoordelijke in de pers. Die uitspraak in de pers zal ‘m nog wel een tijdje achtervolgen.
En het is niet de eerste keer dat we dergelijke uitspraken mogen noteren. Voor een ander bedrijf uit de Westhoek, was het “minder dan 1 miljoen”…
Het zegt heel veel, hoe weinig zorgen bedrijfsleiders zich maken over ransomware of hoe nonchalant ze kunnen zijn om hun bedrijf te beschermen.
En Brian heeft een heel leuke theorie om ransomware te stoppen in de ideale wereld.
Maar de tekst toont jammer genoeg op geen enkele manier dat de opiniemaker ooit met praktijkkennis aan de zijde heeft gestaan van ‘n weerloos slachtoffer dat volledig onder controle is van een of andere crimineel op afstand.
Want de keuze om losgeld (NIET) te betalen, heb je ENKEL EN ALLEEN als je een goedwerkend en grondig getest backup en restore systeem hebt.
Op zo’n moment hebben alle preventieve maatregelen duidelijk al gefaald. Dus dat zijn vijgen na Pasen.
Preventie werkt alleen VOOR de crimineel toeslaat. Of als ie weer vertrokken is, om herhaling te voorkomen.
Mensen kiezen niet om ransomware te betalen. Het is het laatste redmiddel.
Ze kunnen gewoon niet anders. Alle andere middelen zijn dan al uitgeput.
Je betaalt geen losgeld als je backup/restore systeem goed werkt.
Zonder gegarandeerde herstelfunctie is de wiskunde heel simpel
- NIET betalen = 100% GARANTIE dat je je DATA KWIJT bent en zo goed als zeker dat je bedrijf ook heel snel kapot is, toch tenminste langdurige of onherstelbare schade lijdt.
- BETALEN = enige kans dat je mogelijk nog (iets) van je data terug ziet. Da’s altijd beter dan vorige optie, wat het ook kost.
De derde optie hiertussen is dat de kost van het losgeld lager is als de reële kost om je data terug te zetten. Als je een goedkope crimineel tegenkomt, kan je maar proberen om ‘m om te praten en de schade te beperken. Pure wiskunde.
Wat als…?
Het is héél gemakkelijk voor te stellen: als een goedogende homejacker gewoon aanbelt bij je thuis. En je allerliefste doet de zwaar bewapende voordeur open.
Een paar seconden later vraagt de overvaller jou om je rekening volledig leeg te maken met een pistool tegen het hoofd van je allerliefste.
Ga je betalen of niet?!
Heb je keuze dan?!
Jouw allerliefste vervangen… is geen optie, zou ik denken.
Met ransomware is de situatie net hetzelfde.
Nou, Brian Schippers vindt dus blijkbaar van niet.
Mr. Schippers roept in z’n opinie artikel hoog van de toren dat je zeker geen losgeld mag betalen. Maar enige concrete, bruikbare oplossing of praktische suggestie biedt het artikel anders niet echt.
Hij spreekt volop over “security oplossing”…het schemert anders wel duidelijk door waar die vandaan moet komen.
Maar er wordt echter geen woord gerept over goede en continue opleiding van mensen, doorgedreven awareness training en doorgedreven backup/restore of beter nog offline backup, zelfs in het huidige cloudtijdperk.
Want met “wijze” software alleen, zal het niet lukken.
Zelfs met de beste technische beveiliging die je hebt, mensen blijven het zwakke punt.
En hoe sterker de beveiliging, hoe meer de criminaliteit zich op de persoon zelf richt.
En mensen maken fouten. Mensen maken software. Elke software bevat fouten.
En er zullen altijd fouten uitgebuit worden.
En je moet maar 1 medewerker hebben die om de tuin geleid wordt door een slim ontworpen, maar besmette mail of een nobele onbekende aan de telefoon.
Het is zo gebeurd, meer als genoeg cijfers in de praktijk.
Want de hack of phishing is tegenwoordig zo goed ontworpen dat zelfs cyberprofessionals vals en echt moeilijk kunnen uit elkaar houden.
“Het budget mag daarbij geen probleem zijn.”
Ja ja, tuurlijk mag dat niet, Brian! Mooie slogan.
NOT.
Want de praktijk zegt helemaal iets anders: cyberbescherming < een heel klein percent van ‘t IT budget < een klein percent van het bedrijfsbudget.
Nou, wat dan wel?
Het zou helemaal wat anders zijn als bedrijfsleiders en managers persoonlijk aansprakelijk zouden zijn voor een pertinent gebrek aan “state-of-the-art” (dus up-to-date) beveiliging die zowel personen, processen als technologie goed op mekaar afstemt.
DAT zou pas het hele ransomware probleem oplossen, heel snel.
Heel ver moet je niet kijken. Kijk maar hoe de verzekeringen het aanpakken in het fysieke leven.
Kijk wat toegepast wordt in auto-, brand-, aansprakelijkheids- of andere verzekering. Als aangetoond wordt dat je nalatig bent, willens en wetens weigert om voldoende beveiliging te spenderen … dan vordert de verzekering het terug.
Simpel toch?
Niet in cyberverzekering, dat is het wilde westen. Voor een koppel duizend Euro aan verzekering, zit je op een zak geld van een koppel miljoen Euro.
Wedden dat hackers het opgeven?
En als je erop wedt dat hackers het snel zullen opgeven, begin dan alvast maar met een tournée générale te geven.
Want cybercriminaliteit en ransomware is big business. Ze kunnen met misdaad veel geld verdienen, dus die geven niet op. Nu niet, nooit niet.
[BTW, het is niet omdat gekende ransomware groepen plots van de aardbol verdwijnen dat ze ook weg zijn. Daar weten we het fijne nog niet van…]
Maar criminelen houden zich aan geen enkele wet of regel. En ethische principes hebben ze al helemaal niet. Het is gewoon een business, die veel opbrengt.
Dus ze zijn altijd in het voordeel en erg gemotiveerd. En ze zullen je arm nog harder omwringen… of erger.
Tot slot
We moeten blijven herhalen dat goede beveiliging draait om beveilingsoplossingen op verschillende lagen en niveaus, die verder kijken als alleen maar technologie.
Je kan nog lang roeptoeteren dat je geen ransomware mag betalen. Dan loop je achter de feiten aan. Dat lost niets op in praktijk.
Ook in het fysieke leven, roepen heel wat staten officieel dat ze niet toegeven aan losgeldeisen. Is daar losgeld betalen bij wet verboden? Maar er wordt op veel plaatsen clandestien toch geld over tafel geschoven. Realiteit.
Dus?
Zorg dat de aansprakelijkheid voor gebrekkige veiligheid pijn doet, bij de juiste persoon, op de juiste plaats. Niet bij de werknemers, maar bij hun baas.
En bijgevolg,
Zorg dus dat cybersecurity gesponsord wordt op topmanagement niveau.
One comment